Subscribe:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΑ!!!!!!


10 βουλευτές ζητούν από τον Ραγκούση να κάνει πίσω για τα ταξί

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2011

Προς: Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ιωάννη Ραγκούση

Κοιν.: α. Γραφείο Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου
β. Γραμματέα Κ.Ο. ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Βασίλειο Έξαρχο
γ. Εισηγητή Κ.Τ.Ε. Μεταφορών & Επικοινωνιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ιωάννη Αμοιρίδη

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή μας επιθυμούμε να καταθέσουμε έγκαιρα τις θέσεις μας, αναφορικά με ορισμένα κρίσιμα σημεία της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης, έτσι ώστε αυτή να μην καταγραφεί σαν τετελεσμένο προσχέδιο νόμου, αλλά αντίθετα σαν προϊόν διαβούλευσης και σύγκλισης της Κυβέρνησης και της Βουλής αφενός και των ενδιαφερομένων επαγγελματιών και κατόχων αδειών ΤΑΞΙ αφετέρου.

Η επιστολή μας εντάσσεται στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε με αυτό τον τρόπο στην αποκλιμάκωση μιας έντασης που κακώς έχει δημιουργηθεί μέχρι τώρα στις σχέσεις μεταξύ της ηγεσίας του Υπουργείου Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων και της επαγγελματικής τάξης των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, γεγονός που ταλάνισε σχεδόν ολόκληρη την ελληνική κοινωνία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, με τα γνωστά σε όλους αρνητικά αποτελέσματα για τη διεθνή εικόνα της χώρας και για τον τουρισμό.

Άλλωστε, όπως καταδείχθηκε και από πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (Ι.Μ.Ε.) της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.) σε σχέση με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου για τα ΤΑΞΙ, μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων πολιτών επιθυμεί να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος χωρίς εντάσεις για την επίλυση του θέματος, ενώ παράλληλα οι πολίτες καταλογίζουν ευθύνες, τόσο στο αρμόδιο Υπουργείο, όσο και στους ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ, για τη μη εξεύρεση, ως τώρα, κοινού πεδίου συνεννόησης.

Επιπλέον, σημαντικό εύρημα της εν λόγω επιστημονικής έρευνας αποτελεί το ότι οι πολίτες σε σημαντικό ποσοστό (61%) εκτιμούν ότι η απελευθέρωση του κλάδου των ΤΑΞΙ πρέπει να γίνει με κανόνες και κριτήρια, γεγονός που αποτελεί πάγιο αίτημα μεγάλου μέρους της Κ.Ο. του ΠΑ.ΣΟ.Κ., συμπεριλαμβανομένων και των υπογραφόντων την παρούσα επιστολή.

Με βάση τα παραπάνω πιστεύουμε ότι θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να συμπεριληφθεί ρύθμιση στο σχέδιο νόμου, που θα κάνει σαφή το σεβασμό στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας, σε σχέση με την υπαρκτή και αναγνωρισμένη μέχρι τώρα από το Ελληνικό Δημόσιο, άϋλη αξία της άδειας κυκλοφορίας Επαγγελματικού Δημοσίας Χρήσεως (Ε.Δ.Χ.) αυτοκινήτου ταξί, έτσι όπως ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ήταν, άλλωστε, διαχρονικά γνωστή στο Ελληνικό Δημόσιο η ύπαρξη αυτής της αξίας, η οποία αποτελούσε μάλιστα αντικείμενο νόμιμης συναλλαγής, όπως π.χ. πώληση, ή δωρεά ή γονική παροχή κλπ. Επιπλέον, η συγκεκριμένη άϋλη αξία φορολογούνταν ως περιουσία προς μεταβίβαση, από την κατά περίπτωση φορολογική αρχή.

Ωστόσο, από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου για τα ΤΑΞΙ διαφαίνεται μια τάση κατάργησης ή ακύρωσης του παραπάνω ουσιώδους δικαιώματος και μάλιστα με ένα τρόπο, ο οποίος προφανώς δημιουργεί ζήτημα σοβαρότατης κοινωνικής αδικίας.

Επιπρόσθετα, κατά τη γνώμη μας, προκύπτει ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης διάταξης, αφού αν αυτή εφαρμοστεί έτσι όπως προτείνεται εξαφανίζει κατ’ ουσία ένα κρίσιμο περιουσιακό αγαθό, χωρίς μάλιστα αυτό να απαλλοτριώνεται ή να αποζημιώνεται κατά το πνεύμα άλλωστε και του Συντάγματος, που προστατεύει το ατομικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Γίνεται αντιληπτό, λοιπόν, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων θα πρέπει να λάβει σοβαρά αυτήν την αδήριτη συνταγματική επιταγή.

Πλέον των παραπάνω, η υπό συζήτηση νέα νομοθετική πρόταση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων θα πρέπει να κινείται στο πνεύμα του ν. 3919/2011 και ιδιαίτερα στα όσα προβλέπονται στο άρθρο 2, παρ. 4 και όχι στην αντίθετη κατεύθυνση σε σχέση με τα οριζόμενα σε αυτό.

Επιπλέον, εκτιμούμε ότι θα πρέπει να διευκρινιστεί από το αρμόδιο Υπουργείο και τους συντάκτες του εν λόγω σχεδίου νόμου, ο λόγος για τον οποίο εξαιρείται για μια ακόμη φορά από τις προωθούμενες διατάξεις το λεγόμενο πληθυσμιακό κριτήριο, το οποίο έχει βρει πεδίο εφαρμογής σε όλες τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου.

Αυτή η ηθελημένη αγνόηση του πληθυσμιακού κριτηρίου δεν μπορεί να γίνει κατανοητή, ιδίως από τη στιγμή που η διεθνής εμπειρία αξιοποιείται στη μεγάλη πλειονότητα των Νόμων που εισηγήθηκε η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κατά την τελευταία διετία και κατόπιν ψήφισε η Βουλή.

Πέραν του πληθυσμιακού κριτηρίου θα μπορούσε, επιπρόσθετα, το υπ’ όψη σχέδιο νόμου να συμπεριλάβει και άλλα αναγκαία και ιδιαιτέρως ουσιώδη κριτήρια, τα οποία να στηρίζονται σε συναφείς επιστημονικές μελέτες και κριτήρια, όπως π.χ. το είδος και η πυκνότητα των προσφερόμενων συγκοινωνιακών μέσων, το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων της κατά περίπτωση περιοχής, ο χαρακτήρας ορισμένων περιοχών ως τουριστικών, νησιωτικών, ορεινών προβληματικών κ.α.

Θα μπορούσε, επίσης, να εξεταστεί η αύξηση των ορίων των τελών αδείας, τα οποία αντί να ορίζονται κλιμακούμενα από τις 15.000 έως τις 40.000 ευρώ, θα μπορούσαν ενδεικτικά να ορίζονται από τις 30.000 έως τις 80.000 ευρώ, ανάλογα με το που ορίζεται η έδρα του ΤΑΞΙ, η περιοχή δραστηριοποίησής του, το ύψος του πληθυσμού, το κατά κεφαλή εισόδημα, το είδος και η πυκνότητα των προσφερόμενων συγκοινωνιακών μέσων, με τη χρήση σχετικού αλγορίθμου.

Αναφορικά με τα όσα ορίζονται ως πρόταση εφαρμογής του ΕΣΠΑ θα μπορούσε να επανεξεταστεί η περίπτωση, ώστε το καταβαλλόμενο ποσό υπέρ των εντασσόμενων δικαιούχων να ορίζεται μέχρι το ποσό των 50.000 ευρώ και όχι όπως προτείνεται μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ κατά όχημα και αυτό ώστε να ενταχθεί στο παραπάνω πρόγραμμα διπλάσιος αριθμός δικαιούχων. Επίσης προτείνεται να εστιαστεί η εφαρμογή αυτού του προγράμματος κυρίως στην ανάγκη αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων ως ένα κίνητρο, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να ανανεωθεί ο στόλος των πεπαλαιωμένων ταξί.

Στο πλαίσιο της ανωτέρω πρότασης εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δοθεί το δικαίωμα ένταξης σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ κατά βάση στους ήδη υφιστάμενους κατόχους αδειών, και μάλιστα μετά από τη συμπλήρωση 7 ετών λειτουργίας του ταξί.

Επιπλέον, θεωρούμε ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί η ρύθμιση που αφορά τα οχήματα ειδικής μίσθωσης, ώστε να προβλέπεται ο ορισμός έδρας αυτών των οχημάτων ανά Νομό ή Περιφερειακή Ενότητα και όχι πανελλαδικά.

Άλλο σημείο το οποίο κρίνουμε ότι θα πρέπει να επισημανθεί και να βρεθεί χρυσή τομή μεταξύ Υπουργείου και των επαγγελματιών ΤΑΞΙ αφορά το δικαίωμα των ήδη υφισταμένων ιδιοκτητών ΤΑΞΙ, καθώς και των εταιρικών μορφών στις οποίες συμμετέχουν, για την παροχή προς τον πολίτη υπηρεσιών οχημάτων ειδικών μισθώσεων, όπως ταξί για ΑΜΕΑ, πολυθέσια οχήματα, λιμουζίνες κ.α.

Εξίσου σημαντικό με τα παραπάνω ζητήματα είναι και αυτό το οποίο αφορά τη διατήρηση της δυνατότητας μεταβίβασης της αδείας Ε.Δ.Χ. από τους ιδιοκτήτες σε συγγενείς πρώτου βαθμού, όταν το φυσικό πρόσωπο καταδικαστεί αμετάκλητα ή όταν συντρέξει άλλος λόγος.

Τέλος, θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν θα πρέπει να εκδοθεί νέα άδεια ταξί προτού συμπληρωθούν 6 μήνες από τη ψήφιση του σχετικού νόμου, προτού δηλαδή αποφανθεί η προτεινόμενη από το άρθρο 14 του σχεδίου νόμου Επιτροπή (παρατηρητήριο Ε.Δ.Χ.), όπως άλλωστε προβλέπεται και από το νομοσχέδιο.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Σε κάθε περίπτωση τάσσουμε εαυτούς υπέρ των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων σε όλα τα κλειστά επαγγέλματα, με κανόνες και κριτήρια ως, μεταξύ άλλων, αναγκαία προϋπόθεση εξόδου της χώρας από το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας στο οποίο έχει περιέλθει, με τις γνωστές σε όλους τους πολίτες συνέπειες.

Η θέση μας αυτή είναι άλλωστε εκπεφρασμένη και μέσα από το πνεύμα του νόμου 3919/2011, καθώς και άλλες συναφείς νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν τη λεγόμενη απελευθέρωση των επαγγελμάτων.

Από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις, για να επιτύχουν πρέπει να διέπονται από συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, γιατί έχει διαχρονικά αποδειχθεί ότι όταν αυτές επιβάλλονται κάθετα και χωρίς διάλογο μόνο προβλήματα προσθέτουν κοντά σε αυτά που υποτίθεται ότι έρχονται να επιλύσουν.

Με τιμή

Δημήτριος Π. Παπουτσής
Αθανάσιος Παπαδόπουλος
Βασιλική Τσόνογλου - Βιλιώτη
Μιχαήλ Κατρίνης
Ευτύχιος Δαμιανάκης
Σπυρίδων Μοσχόπουλος
Γεώργιος Παπαμανώλης
Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος
Αθανάσιος Γικόνογλου
Γεώργιος Αρβανιτίδης

Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2011

Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ




ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΔΗΛΩΣΗ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
ΠΡΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ………………………………………………………………………………………………. (1)
Με το εκκαθαριστικό σημείωμα εισφορών και τέλους επιτηδεύματος Ν 3986/2011 (αρ. δήλωσης …………..)
(2) που παρέλαβα, ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ υπάρχει απαίτηση ...................................... (3) ευρώ του
Υπουργείου Οικονομικών, από εμένα.
ΕΠΕΙΔΗ η εισφορά του άρθρου 29 του νόμου 3986/2011 αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν
ήδη υπερφορολογηθεί είτε με μεγάλους φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα, είτε με την πληρωμή
απαράδεκτα υψηλών συντελεστών ΦΠΑ και άλλων έμμεσων φόρων, σε αντίθεση με τα νομικά πρόσωπα που
έχουν χαμηλούς αντίστοιχους συντελεστές φόρου εισοδήματος και σχεδόν μηδενική επιβάρυνση από το ΦΠΑ
(λόγω του συμψηφισμού ΦΠΑ πωλήσεων-αγορών ) κατά παράβαση της αρχής της αναλογικότητας που
προβλέπει το άρθρο 4 παρ.5, σε συνδυασμό με το άρθρο 25 παρ.1 του Συντάγματος και της αρχής της ίσης
μεταχείρισης που προβλέπει το αρθ. 4 παρ. 1 & 2, του Συντάγματος.
ΕΠΕΙΔΗ η παρ. γ της παρ.4 του άρθρου 29 του Ν 3986/2011, στην ουσία μου αποστερεί το δικαίωμα της
παροχής έννομης προστασίας, κατά παράβαση του αρθ. 20 παρ 1 του Συντάγματος.
ΕΠΕΙΔΗ η απουσία διαχρονικής πολιτικής βούλησης για πάταξη της φοροδιαφυγής και δίκαιη κατανομή
των φόρων, έχει αποστερήσει τεράστια ποσά από το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να επιβαρύνομαι άδικα και
δυσανάλογα με φόρο εισοδήματος, φόρο προστιθέμενης αξίας, φόρο μεταβίβασης ακίνητων κλπ.
ΕΠΕΙΔΗ το εισόδημά μου έχει μειωθεί δραματικά, εξαιτίας του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης και
αδυνατώ να ανταποκριθώ σε βασικές ανάγκες ,το όποιο νέο εισπρακτικό μέτρο εις βάρος μου αντίκειται στην
Συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή του σεβασμού και της προστασίας της αξίας του ανθρώπου που
αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 2 παρ.1 του Συντάγματος).
ΕΠΕΙΔΗ ……………………………………………………………………………………………………………………………………………....
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………...…..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………(4)
ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ, ΔΕΝ ΘΕΛΩ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ
Σας ενημερώνω ότι επειδή, όπως προανέφερα οι διατάξεις του Ν 3986/2011 είναι παράνομες και
αντισυνταγματικές, αρνούμαι να πληρώσω το εκκαθαριστικό σημείωμα εισφορών και τέλους επιτηδεύματος και
δεν συναινώ σε οποιοδήποτε διοικητικό μέτρο που σχετίζεται με το προαναφερόμενο εκκαθαριστικό και σε
συμψηφισμό με απαιτήσεις που έχω από το Δημόσιο. Με την ρητή επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου,
δηλώνω ότι θα προβώ σε οποιαδήποτε αναγκαία ενέργεια (εξώδικη ή δικαστική) κατά παντός υπευθύνου,
προκειμένου να διαφυλάξω και προασπίσω τα Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μου.
………………………………..….……….………………………………………………………………………………………………………………...….……….
Ημερομηνία Τόπος Υπογραφή
………………………………..….……….………………………………………………………………………………………………………………...….……….
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΦΜ
………………………………..….……….………………………………………………………………………………………………………………...….……….
ΚΙΝΗΤΟ ΣΤΑΘΕΡΟ e-mail
ΟΔΗΓΙΕΣ
1. Συμπληρώνουμε τη ΔΟΥ που αναγράφει το εκκαθαριστικό ( πάνω δεξιά).
2. Ο αριθμός δήλωσης είναι δεξιά του ΑΦΜ και αριστερά του επωνύμου.
3. Το ποσό της οφειλής του εκκαθαριστικού.
4. Συμπληρώνουμε τα στοιχεία μας στο τέλος του κειμένου με ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
5. Το παραδίδουμε στην αρμόδια ΔΟΥ στην γραμματεία, όπου ζητάμε αριθμό
πρωτοκόλλου, τον οποίο κρατάμε με αντίγραφο της δήλωσης.
6. Αν αρνηθούν την παραλαβή, το ταχυδρομούμε με συστημένη επιστολή (από τα ΕΛΤΑ
φυσικά) και κρατάμε το αποδεικτικό της κατάθεσης, με αντίγραφο της δήλωσης.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
'Αρθρο 2: Πρωταρχικές υποχρεώσεις της πολιτείας
1. O σεβασμός και η προστασία της αξίας του ανθρώπου αποτελούν την πρωταρχική υποχρέωση της
Πολιτείας.
'Αρθρο 4: Ισότητα των Ελλήνων
1. Oι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου.
2. Οι Έλληνες και οι Eλληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.
5. Oι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους.
'Αρθρο 20: Έννομη προστασία, δικαίωμα προηγούμενης ακρόασης
1. Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ'
αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει.
2. Tο δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης του ενδιαφερομένου ισχύει και για κάθε διοικητική ενέργεια ή
μέτρο που λαμβάνεται σε βάρος των δικαιωμάτων ή συμφερόντων του.
'Αρθρο 25: Αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου, προστασία θεμελιωδών δικαιωμάτων
1. Τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού
κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του Κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν
την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους. Τα δικαιώματα αυτά ισχύουν και στις σχέσεις μεταξύ
ιδιωτών στις οποίες προσιδιάζουν. Oι κάθε είδους περιορισμοί που μπορούν κατά το Σύνταγμα να επιβληθούν
στα δικαιώματα αυτά πρέπει να προβλέπονται είτε απευθείας από το Σύνταγμα είτε από το νόμο, εφόσον
υπάρχει επιφύλαξη υπέρ αυτού και να σέβονται την αρχή της αναλογικότητας.
Tο κείμενο σε ηλεκτρονική μορφή στο www.eforiakoi.org


ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ   ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ






                                ΔΗΛΩΣΗ ΡΗΤΗΣ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗΣ

              Επί της έκτακτης εφάπαξ εισφοράς αρ. 29. Ν.3986/2011








Του............. ............................ κατοίκου……………με ΑΦΜ………….

ΠΡΟΣ   Την Δ.Ο.Υ.................

Για τη διεκδίκηση της επιστροφής της καταβληθείσας έκτακτης εισφοράς
ποσού ευρώ

Δηλώνω και με την παρούσα ότι η επιβληθείσα, δυνάμει της υπ' αρ.... ειδοποίησης, σε βάρος μου έκτακτης εισφοράς  αρ. 29 Ν.3986/2011  ποσού ευρώ
............ (υπ' αρ. χρημ. καταλ......... )  ΔΕΝ είναι σύννομη, διότι η διάταξη αυτή δεν
είναι δυνατό να εφαρμοσθεί, αντιβαίνουσα σε ρητές συνταγματικές διατάξεις.
Ειδικότερα:

Α. Η υπό της άνω διατάξεως επιβολή αναδρομικής φορολογικής επιβάρυνσης

Δια της εν λόγω διατάξεως αρ. 29 Ν.3986/2011 επιβάλλεται έκτακτη εισφορά στο συνολικό καθαρό εισόδημα, πραγματικό ή τεκμαρτό, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο των φυσικών προσώπων ή της σχολάζουσας κληρονομιάς των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2011 (διαχειριστικής χρήσης 2010) εφόσον αυτό υπερβαίνει τις 12.000,00 €.
Δηλαδή διώκεται εν έτει 2011 η επιβολή φορολογικής επιβάρυνσης για   ήδη φορολογηθέντα εισοδήματα του έτους 2010.
Συνεπώς η επιβληθείσα εισφορά αντίκειται στην διάταξη της παρ. 2 αρ. 78 του Συντάγματος, η οποία ρητώς απαγορεύει την επιβολή με νόμο αναδρομικής ισχύος που εκτείνεται πέρα από τις προθεσμίες του οικονομικού έτος κατά το οποίο επιβλήθηκε.

Β. Η υπό του αρ. 29 Ν.3986/2011 παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας.

Στην παρ. 2 του ιδίου αρ. 29 Ν.3986/2011 καθορίζεται ο τρόπος κλιμακώσεως της εκτάκτου εισφοράς, εκκινώντας από το ποσό των 120 € για ετήσιο συνολικό εισόδημα 12.001,00 € και άνω.
Εντούτοις, η καθιερούμενη στην άνω διάταξη κλίμακα προσκρούει στην κατοχυρωθείσα δια της παρ. 5 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της αναλογικότητας κατά την οποία « οι Έλληνες πολίτες συνεισφέρουν χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».
Και τούτο διότι δια της άνω κλίμακας ο φορολογούμενος που δήλωσε καθαρό εισόδημα 12.000,00 € δεν επιβαρύνεται με την εν λόγω εισφορά, ενώ ο δηλώσας εισόδημα κατά 1 μόλις ευρώ μεγαλύτερο (12.001,00 €) υπόκειται σε εισφορά .
Σημειωτέον ότι αντίστοιχη παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας παρατηρείται σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος, βάσει των οποίων υπολογίζεται η έκτακτη εισφορά, δηλαδή για διαφορές 1 μόνο ευρώ ο φορολογούμενος υπόκειται σε πολλαπλάσια επιβάρυνση.

Γ. Η υπό της ίδιας διατάξεως παραβίαση, πολλαπλή μάλιστα, της αρχής της ίσης μεταχειρίσεως .

Γ1.Η εν λόγω εισφορά καταλαμβάνει και έσοδα απαλλασσόμενα της φορολογίας επ' ονόματι των φυσικών προσώπων ή αυτοτελώς φορολογηθέντα με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης (π.χ. μερίσματα, τόκοι κλπ), τα οποία εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια εκάστου φορολογουμένου εάν θα περιληφθούν στην υποβαλλόμενη υπ' αυτού δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αντίστοιχου έτους.
Ωστόσο, ο υπολογισμός της έκτακτης εισφοράς και επί των άνω εσόδων συνιστά παραβίαση της θεσπισθείσας δια της παρ.2 αρ. 4 του Συντάγματος αρχής της ίσης μεταχείρισης κατά την οποία « οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».
Και τούτο διότι ο συνυπολογισμός των εν λόγω εσόδων άγει σε προφανή άνιση μεταχείριση τον φορολογούμενο που περιέλαβε αυτά στη δήλωση του και αυτόν που εξίσου νομίμως (δεδομένου ότι δε θεσπίζεται σχετική υποχρέωση δηλώσεως αυτών) δεν τα δήλωσε καθόλου.
Γ2. Ετέρα παραβίαση της συνταγματικής αρχής της ισότητας αποτελεί ασφαλώς και η υπό της άνω διατάξεως επιβολή της εισφοράς μόνο σε φυσικά πρόσωπα, ενώ τα νομικά πρόσωπα, τα οποία κατά τεκμήριο έχουν ασυγκρίτως μεγαλύτερα φοροδοτική ικανότητα, δεν υπάγονται στην άνω εισφορά, εξαιρούμενα οιασδήποτε συμμετοχής στο εκτάκτως επιβαλλόμενο φορολογικό βάρος.

Δ. Η δια της περ. 5 παρ.5 αρ. 29 Ν.3986/2011 παραβίαση του αρ. 20 παρ. 1 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας.

Στην εν λόγω περ. 5 παρ. 5 του άνω αρ. 29 Ν. 3986/2011 προβλέπεται ρητώς ότι η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής που βεβαιώνεται κατά τις διατάξεις της παρ. 5 αυτού.
Εντούτοις, η εν λόγω πρόβλεψη αντίκειται ευθέως στην διάταξη της παρ. 1 αρ. 20 του Συντάγματος περί παροχής έννομης προστασίας, η οποία καταλαμβάνει και την προσωρινή προστασία, καθιερούμενη από την διάταξη του αρ. 2 Ν.820/1978, η οποία, ως γενική διάταξη περί αναστολής εισπράξεως αμφισβητούμενου με προσφυγή φόρου, έχει εφαρμογή σε όλες τις περιπτώσεις.
Για τους παραπάνω λόγους η ως άνω διάταξη αρ. 29 Ν.3986/2011 περί επιβολής έκτακτης εισφοράς, δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ως αντικείμενη στις προαναφερθείσες    Συνταγματικές διατάξεις,    δεδομένου ότι σε ευνομούμενη Πολιτεία δεν νοείται ανατροπή της κατάστασης που διαμορφώθηκε κατ' εφαρμογή των νόμων αυτής, άγουσα κατ' ουσία σε κατάλυση αυτών.

Κατόπιν τούτου, υπείκων    στην αδήριτη ανάγκη αποφυγής δυσμενών συνεπειών,     προβαίνω     σήμερα     στην     καταβολή     του     ποσού     των
ευρώ   ……. ..αφορώντος (την πρώτη εκ των προβλεπομένων του άνω αρ. 29
 Ν.3986/2011 ……………. Δόσεων) ή (το σύνολο) της επιβληθείσας σε βάρος μου εισφοράς συνολικού ποσού  …………….   με την ρητή επιφύλαξη της αναζητήσεως του ποσού τούτου ως και των λοιπών καταβληθησομένων δόσεων της άνω εισφοράς δια παντός νομίμου μέσου ή διαδικασίας και δυνάμει αποφάσεως οιασδήποτε διοικητικής Αρχής ή Δικαστηρίου.










Με την προσήκουσα τιμή

Ο καταβάλλων με επιφύλαξη



φορολογούμενος

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

Είμαι αξιωματικός........

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2011

Είμαι κάτω απο 55 ετων Αξιωματικός ε.α και φτύνω στα μούτρα σας



Εχω τιμηθεί με όλα τα μετάλια και τα παράσημα και με εύφημο μνεία για τις υπηρεσίες μου , δεν 'έχω τιμωρηθεί ποτέ μου και έχω υπηρετήσει σε όλο τον κόσμο .
Έχω υπηρετήσει 22 χρόνια στην ειδική μονάδα ΧΩΚ και ήμουνα παντού και πάντα και στην κρίση των Ιμίων ενεργοποίησα τους Πυραύλους ΧΩΚ .
Στα 39 μου έπαθα έμφραγμα και υπεβλήθηκα σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς
..
Από τότε υπηρέτησα σε υπηρεσία γραφείου αποφάσισα να παραιτηθώ στα 50 μου με σκοπό να φροντίσω την υγεία μου ...
Επειδή σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα μοσχεύματα έχουν ορισμένο χρόνο ζωής δεν πρόκειται να φτάσω στην ηλικία των 55 ετών , άρα φτύνω τώρα στα μούτρα σας γιατί δεν προλαβαίνω να φτύσω στους τάφους σας .
Λυπάμαι μόνο που από τους Αξιωματικούς του Κέντρου Επιχειρήσεων είμαι ο μόνος στην Ζωή από τους( 3 )τρεις συμμαθητές μου στην ίδια υπηρεσία έχουν πεθάνει οι δύο σε ηλικία 40 χρονών και φέτος πέθανε και ο αντικαταστάτης μου σε ηλικία 35 ετών όλοι από ο έμφραγμα και όλοι από το υψηλό στρες
Λυπάμαι μόνο που δημιούργησα οικογένεια με τρία παιδιά και τα τρία επιστήμονες και άνεργα !!
Λυπάμαι που τόσα χρόνια ήμουν δίκαιος και τίμιος ,λυπάμαι που για τα χάλια της Πατρίδος μου εσείς οι πολιτικοί είστε οι μοναδικοί υπεύθυνοι και την πληρώνουμε μόνο εμείς .
Λυπάμαι που με υποχρέωσαν να πληρώνω τα ταμεία σας και δεν μπορώ να εισπράξω τα χρήματα ούτε καν τις εισφορές μου (λόγω αδυναμίας πληρωμής ΜΤΣ ΒΕΑ ) και δεν μπορώ να βοηθήσω τα παιδιά μου .
Επειδή αυτοί που διορίσατε τα φάγανε και δεν τιμωρήθηκαν ΠΟΤΕ
Λυπάμαι που τόσα χρόνια δεν σας πήγα στα δικαστήρια γιατί επί 30 χρόνια με υπολογισμένα 10 χρόνια υπηρεσίες και πέραν του ωραρίου ,νυχτερινά και αργίες δεν πήρα ούτε μια δραχμή .. υπερωρία ενώ οι πλασματικές υπερωρίες πάνε σύννεφο παντού
Υ.Γ
Επειδή δεν ήμουνα ποτέ ζήτουλας θα ψάξω για μαύρη εργασία να βοηθήσω την οικογένεια μου για να μην φτάσω στο σημείο να σκοτώσω κάποιον πολιτικό ανεύθυνο .
Παραθέτω τα προσόντα μου αν κάποιος ,μπορεί να με χρειαστεί
Γνωρίζω Αγγλικά,γνωρίζω υπολογιστές, γνωρίζω από ασυρμάτους, γνωρίζω όλα των ειδών τα όπλα ατομικά και ομαδικά, μπορώ να σκοτώσω από 300μ απόσταση με μια σφαίρα, μπορώ να αναχαιτίσω ολόκληρο σμήνος αεροσκαφών και ελικοπτέρων, μπορώ να ανατινάξω οποιοδήποτε κτίριο, μπορώ να κάνω υποκλοπές τηλεπικοινωνιών, μπορώ να κάνω παρεμβολές, μπορώ να κάνω ότι δολιοφθορά μπορείτε να φανταστείτε .
Έχω ειδική εκπαίδευση στους υπολογιστές με ότι αυτό συνεπάγεται ..
Το μόνο μειονέκτημα μου ειναι οτι αγαπώ την Πατρίδα μου
Μακρυγιάννης Χρήστος
Ανώτερος Αξιωματικός ε.α
Διαβάστε περισσότερα: http://trikalagr.blogspot.com/2011/09/55_21.html#ixzz1YcwyC7ZZ




 

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις υπηρεσίες ΤΑΞΙ.




ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΜΙΚΡΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ       
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ  ΕΛΛΑΔΑΣ
Αριστοτέλους 46, 104 33 Αθήνα, Τηλ. 210 8846852           210 8846852      
 Fax. 210 8846853

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2011

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα : Α) Έρευνα ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ για τις υπηρεσίες ΤΑΞΙ.
Β) Επανάληψη αιτήματος για συνάντηση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων κ. Ι. Ραγκούση με την ΓΣΕΒΕΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ με επιστολή της προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Ι. Ραγκούση επαναφέρει το αίτημα της για συνάντηση με αντικείμενο το Σχέδιο Νόμου για τα Ταξί. Απέστειλε επίσης και σχετική έρευνα (επισυνάπτεται) που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ σε συνεργασία με την εταιρία MARC AE, σε δείγμα 800 νοικοκυριών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο 7-9 Σεπτεμβρίου 2011.

Από την έρευνα διαφαίνεται με τον πλέον σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι οι πολίτες δεν επιθυμούν τη συγκεντροποίηση της δραστηριότητας αυτής από μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα. Θεωρούν ότι θα πρέπει να ισχύσουν πληθυσμιακά κριτήρια και μάλλον μείωση των υφιστάμενων αδειών. Ζητούν, όμως, νέες και καλύτερες υπηρεσίες από την εν λόγω επαγγελματική δραστηριότητα. Επιθυμούν δε, να υπάρξει διάλογος χωρίς εντάσεις για την επίλυση του θέματος καταλογίζοντας ευθύνες κυρίως στο Υπουργείο αλλά και στους ιδιοκτήτες, για τη μη εξεύρεση ως τώρα πεδίου συνεννόησης.

Βασικά ευρήματα της έρευνας:

I.    ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ

·         Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (61%) θεωρεί ότι η απελευθέρωση του κλάδου των ταξί πρέπει να γίνει με κανόνες και κριτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που επιθυμεί να παραμείνει το υφιστάμενο καθεστώς ξεπερνά το αντίστοιχο εκείνων που επιθυμούν την πλήρη απελευθέρωση του κλάδου (17,4% έναντι 14,3%).
·         Το 74,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο αριθμός των ταξί θα πρέπει να είναι ανάλογος του πληθυσμού μιας πόλης. Το 71,6% επιθυμεί οι άδειες να δίνονται σε επαγγελματίες οδηγούς, το 13% σε συνεταιρισμούς επαγγελματιών οδηγών και μόλις το 5% σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα.
·         Θετικό εμφανίζεται το κοινό (63,7%) στην προοπτική έκδοσης αδειών για οχήματα ειδικής χρήσης (7θέσια-9θέσια).  
·         Αναφορικά με τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης, το 47% δηλώνει ότι θα ωφεληθούν κυρίως τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, ενώ ο ένας στους 3 περίπου εκτιμά ότι θα ωφεληθούν το δημόσιο και το επιβατικό κοινό. Το 76,6% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι αυτοκινητιστές θα χάσουν από την απελευθέρωση και το 16,7% το επιβατικό κοινό.
·         Στο ενδεχόμενο χορήγησης νέων αδειών ταξί, το 77,5% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι αυτό θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στις πόλεις.
·         Σε σχέση με τον αριθμό των ταξί σε κυκλοφορία, το 51% δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Το 30% περίπου επιθυμεί μείωση του αριθμού των ταξί ενώ μόλις το 10% επιθυμεί αύξηση.
·         Σε σχέση με το κόμιστρο, το 47% θεωρεί ότι είναι ακριβό, το 42% ότι κινείται σε λογικά επίπεδα και μόνο το 6,6% ότι είναι φθηνό. Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (66%) επιθυμεί το κόμιστρο να καθορίζεται από το κράτος, όπως σήμερα, ενώ το 26% επιθυμεί ελεύθερη διαπραγμάτευση.

II. ΔΙΑΜΑΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ – ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΤΑΞΊ

·         Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (62,5%) πιστεύει ότι η διαχείριση του θέματος από το Υπουργείο δεν ήταν η ενδεδειγμένη. Διχασμένο εμφανίζεται το κοινό σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις των απεργών ταξί καθώς το 52,5% θεωρεί υπερβολική την αντίδραση, ενώ το 46,2% δικαιολογημένη. Η συντριπτική πλειονότητα (80,4%) δήλωσε ότι η αναστάτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί με διάλογο και συνεννόηση.
·         Στο ερώτημα για το ποιος είχε δίκιο στην «κόντρα» Υπουργείου – ιδιοκτητών ταξί το 65,4% θεωρεί ότι κάθε πλευρά έχει το δίκιο της και ότι θα πρέπει να δοθεί λύση με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό των ερωτηθέντων που θεωρούν ότι το δίκιο είναι με το μέρος των ιδιοκτητών ταξί και ότι πρέπει να αντιδράσουν μέχρι να δικαιωθούν είναι διπλάσιο εκείνων που παίρνουν το μέρος της Κυβέρνησης (22,2% έναντι 11,1%).

III.       ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΤΑΞΊ KAI ΚΡΙΣΕΙΣ ΕΠΙΒΑΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΥ

·         Πάνω από το 20,5% χρησιμοποιεί ταξί για τις μετακινήσεις του πάνω από μια φορά την εβδομάδα. Αντίστοιχο ποσοστό (19,5%) χρησιμοποιεί ταξί 1-2 φορές το μήνα, ενώ το 35% σε μικρότερη συχνότητα. Το 25% δεν χρησιμοποιεί ταξί για τις μετακινήσεις του.
·         Η χρήση των υπηρεσιών ταξί έχει μειωθεί κατά τα τελευταία 1-2 χρόνια, καθώς το 45% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί αραιότερα, το 43% με την ίδια συχνότητα και μόλις το 11% συχνότερα. Το εύρημα αυτό καταδεικνύει τη μείωση του μεταφορικού έργου στον κλάδο των ταξί.
·         Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (63,2%) δηλώνει ότι βρίσκει ταξί από το δρόμο, ενώ το 28% περίπου χρησιμοποιεί την τηλεφωνική υπηρεσία. Μόλις το 8,7% ναυλώνει ταξί από πιάτσα.
·         Το 83,1 % δηλώνει ότι βρίσκει εύκολα ταξί, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι δυσκολεύεται φτάνει το 15% περίπου.
·         Το επίπεδο παροχής υπηρεσιών από τα ταξί κρίνεται σήμερα υψηλό από το 4,2% των ερωτηθέντων, ικανοποιητικό από το 28%, επαρκές από το 27,4% και χαμηλό από το 37%. Στο τμήμα των ερωτηθέντων που χρησιμοποιούν ταξί πολύ συχνά τα ποσοστά ικανοποίησης είναι πολύ υψηλότερα (σχεδόν 50% θεωρούν το επίπεδο υψηλό και ικανοποιητικό).
·         Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων (92%) θεωρεί ότι οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να επιμορφώνονται σε θέματα ξένων γλωσσών, εξυπηρέτησης πελατών κλπ.

 







ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ MARC ΣΕ 800 ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ


«Βλέπουν» μεγάλες εταιρείες ταξί

Το 47% πιστεύει ότι θα ωφεληθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, γεγονός που το επιθυμεί μόλις το 5%. Αδειες ανάλογες με τον πληθυσμό ζητεί το 74,3%. Καλύτερες υπηρεσίες απαιτεί το 92%
Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα
Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα
Σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα θα συγκεντρωθούν τα ταξί με την απελευθέρωση του κλάδου εκτιμά η πλειοψηφία των νοικοκυριών, κάτι που δεν το επιθυμεί, ενώ θεωρεί ότι ο αριθμός των αδειών τους θα πρέπει να είναι ανάλογος με τον πληθυσμό μιας πόλης.
Αυτά προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από έρευνα που έκανε σε 800 νοικοκυριά η εταιρεία MARC AE για λογαριασμό της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και επιπλέον η πλειονότητά τους απαιτεί καλύτερες υπηρεσίες από τους οδηγούς ταξί.
Πιο συγκεκριμένα, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η απελευθέρωση πρέπει να γίνει με κανόνες και κριτήρια και το 74,3% υποστηρίζει ότι οι άδειες θα πρέπει να είναι ανάλογες με τον πληθυσμό. Μόλις το 5% λέει ότι αυτές θα πρέπει να δοθούν σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα, το 13% σε συνεταιρισμούς επαγγελματιών οδηγών και το 71,6% σε επαγγελματίες οδηγούς. Περίπου ένας στους δύο (47%) δηλώνει ότι θα ωφεληθούν τα μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και το 76,6% εκτιμά ότι από την απελευθέρωση θα χάσουν οι αυτοκινητιστές.
Σχεδόν οκτώ στους 10 δηλώνουν ότι η χορήγηση νέων αδειών ταξί θα επιβαρύνει την κυκλοφορία στις πόλεις και ένας στους δύο δηλώνει ότι ο αριθμός τους θα πρέπει να παραμείνει ίδιος. Το 47% κρίνει ακριβό το κόμιστρο και το 66% τάσσεται υπέρ του καθορισμού του από το κράτος.
Σε ό,τι αφορά την πρόσφατη κόντρα υπουργείου Υποδομών και ιδιοκτητών ταξί, 6 στους 10 λένε ότι η πολιτική ηγεσία δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα. Το 80,4% πιστεύει ότι η αναστάτωση θα μπορούσε να αποφευχθεί με τον διάλογο και τη συνεννόηση.
Τα νοικοκυριά απαιτούν καλύτερες υπηρεσίες. Μόλις το 4,2% κρίνει υψηλό το επίπεδο παροχής τους. Επίσης το 92% θεωρεί ότι οι οδηγοί ταξί θα πρέπει να επιμορφώνονται σε θέματα ξένων γλωσσών, εξυπηρέτησης πελατών κ.λπ.
Σε ό,τι αφορά τη χρήση ταξί το 45% δηλώνει ότι το χρησιμοποιεί αραιότερα σε σχέση με άλλες χρονιές και μόλις το 11% συχνότερα.
Πάνω από το 20,5% χρησιμοποιεί ταξί για τις μετακινήσεις του περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα. Το 19,5% το παίρνει μία με δύο φορές τον μήνα, ενώ το 35% σε μικρότερη συχνότητα. Το 25% δεν το χρειάζεται.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, 83,1%, δηλώνει ότι βρίσκει εύκολα ταξί και το 63,2% από τον δρόμο. Μόλις το 28% χρησιμοποιεί τηλεφωνική υπηρεσία και το 8,7% ναυλώνει ταξί από πιάτσα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
ckolonas@pegasus.gr

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ταξί χωρίς Τζούλια

Του Δημήτρη Καστριώτη
Η τηλεόραση και η σύνδεση στο Ίντερνετ είναι μόνο ο κορμός της έμπνευσης για τα Ragoussis' s taxis. Αποκαλύπτουμε σήμερα μερικές από τις λεπτομέρειες που θα προβλέπει το νέο νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο θα είναι εξαντλητικό καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξυγιάνει τον χώρο μέχρι εκεί που δεν παίρνει, μέχρι μασχάλη που λέει ο λόγος. Σύμφωνα με τις προτάσεις που έχουν πάρει το πράσινο φως, τα ταξί θα έχουν και Nova – υποχρεωτικά το αθλητικό πακέτο και προαιρετικά τα υπόλοιπα, αλλά με φραγή για ταινίες ενηλίκων, που θα απαγορεύονται αυστηρά.
Το διαδίκτυο θα έχει –και αυτό- αποκλεισμό πρόσβασης σε πορνογραφικές σελίδες (verboten οι ταινίες της Τζούλιας)– συζητείται μόνον να επιτρέπεται η λήψη φωτογραφιών σοφτ (τύπου playmate) προς απάλυνση του εκνευρισμού των πελατών στο μποτιλιάρισμα. Η σύνδεση θα προβλέπει real time ticker για τιμές ξένων μετοχών, ενώ θα απαγορεύεται η μετάδοση τιμών ελληνικών ομολόγων και μετοχών, η πορεία των οποίων είναι εφάμιλλη σκληρής τσόντας. Επίσης θα παρουσιάζεται υποχρεωτικά το δελτίο στοιχήματος του ΟΠΑΠ και ο ιππόδρομος. Κάθε άλλο στοίχημα μέσω Ίντερνετ από ταξί θα τιμωρείται σε βαθμό κακουργήματος. Το αδίκημα θα ισχύει και όταν το ταξί είναι ελεύθερο, για να προστατευθούν οι οδηγοί από τις κακές έξεις τους.

Ο υπουργός θέλει να απαγορεύσει την πρόσβαση και στο opengov, φοβούμενος ότι θα πήξει το σύστημα αν οι επιβάτες και οι ταξιτζήδες έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρουν απευθείας και λίγα μόνο από τα μπινελίκια που ρίχνουν στην κυβέρνηση κατά τη διαδρομή: σοφή η σκέψη του, αλλά μάλλον δεν θα προχωρήσει, αφού ένας τέτοιος περιορισμός θα αποτελούσε κόλαφο στην πρωθυπουργική προσήλωση στην ανοιχτή κοινωνία και τον διάλογο. Άλλωστε ήδη το Μαξίμου διαμήνυσε στον υπουργό να μεριμνήσει ώστε στο άμεσο μέλλον μέσω των υπολογιστών των ταξί να γίνονται συνεχή δημοψηφίσματα για πολύ συγκεκριμένα και ειδικά θέματα, όπως η κοινωνική δικαιοσύνη, τα αδιαπραγμάτευτα εθνικά δικαιώματα και η αξία της καθημερινής γυμναστικής.

Πέραν των ανωτέρω εξετάζονται, αλλά μάλλον οι αποφάσεις θα αναβληθούν για την αρχή της χρονιάς, και πλήθος άλλες ιδέες, όπως το αν η τηλεόραση των ταξί θα επιτρέπεται να δείχνει μόνο φιλοκυβερνητικά κανάλια (σ' αυτό μάλλον υπάρχει νομικό κώλυμα) ή τι διαφήμιση θα επιτρέπεται – και τι εισπρακτικά δικαιώματα θα έχει το κράτος. Ο Λοβέρδος π.χ. έχει προτείνει οι καθηγητές ιατρικής, που θα διατηρούν και ιατρεία και κλινικές και αίθουσες μασάζ, να διαφημίζονται στα ταξί με προνομιακό τιμολόγιο, επειδή είναι χειμαζόμενος κλάδος. Η Μαριλίζα θέλει να τοποθετηθεί web camera ώστε να μπορεί να ελέγχεται μήπως ανάψει κανείς τσιγάρο. Γενικά οι υπουργοί στύβουν το μυαλό τους ώστε πολύ σύντομα μπροστά στους Έλληνες ταξιτζήδες να κρύβονται από ντροπή οι Λονδρέζοι.

Και όχι, μην πείτε «όλα τα 'χε η Μαριορή». Δεν είναι αυτό. Οι τηλεοράσεις και τα διαδίκτυα στα ταξί δεν είναι υπερβολές από καλή πίστη. Είναι συνειδητή παπαρολογία για τις εντυπώσεις, όπως είναι και το δημοψήφισμα για ...θεσμικά ζητήματα την ώρα που ο κόσμος καίγεται από την ανεργία, την πτώση του τζίρου και την βαριά φορολογία.

Όχι τίποτε άλλο, τρέμει κανείς στην ιδέα μήπως και ο «Καλλικράτης» κάπως έτσι «εξυγίανε» τους δήμους...

ΠΗΓΗ

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Newscode.gr - Οικονομία -Στη δημοσιότητα η «μαύρη λίστα» με τους οφειλέτες του Δημοσίου

Newscode.gr - Οικονομία -Στη δημοσιότητα η «μαύρη λίστα» με τους οφειλέτες του Δημοσίου

Οι 9 «κίτρινες» ενστάσεις της ΝΔ - Newsbomb.gr

Οι 9 «κίτρινες» ενστάσεις της ΝΔ

Δημοσίευση 08/09/2011 18:56 Ανανέωση 08/09/2011 19:00


Σειρά αντιρρήσεων και επιφυλάξεων εκφράζει η ΝΔ για το νόμο Ραγκούση για τα ταξί.

Μια ημέρα μετά, την χάραξη «κόκκινων γραμμών», από τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, που τάχθηκε, μιλώντας στους κόλπους του κόμματός του, υπέρ της θέσπισης πληθυσμιακών κριτηρίων αλλά και μιας λύσης «τύπου Ρέππα», τα αρμόδια όργανα του κόμματος συγκεκριμενοποιούν τις αντιρρήσεις τους και:

- χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει άσκηση επαγγέλματος ταξί μόνο με τη μορφή ΑΕ ή ΕΠΕ.

-Eκφράζουν τη διαφοροποίησή τους, στη διάταξη περί αμεταβίβαστων αδειών που θα μπορούσε, όπως διευκρινίζουν, να εφαρμοστεί μόνο για τις νέες άδειες και όχι για τις παλαιές που είναι όλες αγορασμένες και επομένως η ρύθμιση αυτή απαξιώνει ατομική περιουσία.

-Διακρίνουν σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις στην κυκλοφορία και στο περιβάλλον από την κυκλοφορία μεγάλου αριθμού ταξί, αφού όπως λένε ήδη σήμερα, στην Αθήνα κυκλοφορούν 13.500 και με την πρώτη εφαρμογή του νόμου θα κυκλοφορήσουν περίπου άλλα 7500 ταξί μετατρέποντας την ελληνική πρωτεύουσα σε ένα απέραντο parking.

-Βλέπουν δημιουργία ΚΑΡΤΕΛ εξαιτίας του τρόπου χορήγησης αδειών ΕΔΧ.

-Θεωρούν σκανδαλώδεις και ευνοϊκές τις ρυθμίσεις Ραγκούση για τα ταξί ειδικής μίσθωσης, παρά το γεγονός ότι με την κεντρική ιδέα αυτών των ταξί εμφανίζονται θετικοί. Εκτιμούν μάλιστα πως με αυτές τις «όλα τα ενοικιαζόμενα επιβατικά αυτοκίνητα θα μετατραπούν σε ταξί».

-Τάσσονται κατά της σύστασης Παρατηρητηρίου ΕΔΧ αυτοκινήτων, «βλέποντας» ακόμη ένα όργανο, που θα συνεπάγεται πρόσθετο οικονομικό κόστος, για να… “παρατηρεί” τις συνέπειες από την εφαρμογή του νόμου κάθε εξάμηνο.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση για αγορά νέου οχήματος, το επιτελείο Σαμαρά υπενθυμίζει πως η αντικατάσταση οχήματος δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί είναι αντίθετη στην κοινοτική νομοθεσία –κάτι που η κυβέρνηση είχε ισχυριστεί και στους ιδιοκτήτες φορτηγών-.

Σημειώνουν πως τα Φορολογικά κίνητρα, δεν είναι καθορισμένα και θα συζητηθούν.

Διακρίνουν προχειρότητα με αποτέλεσμα τελικά το νομοσχέδιο εξαιρείται κοινής λογικής.

Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2011

Ν.Δ.: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο για τα ΤΑΞΙ

Ν.Δ.: Θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο για τα ΤΑΞΙ
Δημοσίευση 07/09/2011 19:07 Ανανέωση 07/09/2011 19:11


Ως μείγμα «νεοφιλελεύθερων επιδιώξεων με σοβιετική συνταγή» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ΤΑΞΙ ο τομεάρχης Μεταφορών της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος και δεσμεύτηκε πως εάν τελικά ψηφιστεί, η Νέα Δημοκρατία, ως Κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην άμεση κατάργησή του.

«Το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης για τα ταξί :

◦Κρατικοποιεί νόμιμα περιουσιακά στοιχεία.
◦Εμποδίζει τους κατόχους των αδειών να δουλέψουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες, υποχρεώνοντάς τους να ενταχθούν σε εταιρείες, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 5 παρ. 1 του Συντάγματος.
◦Συγκρούεται με τις διατάξεις του βασικού νόμου 3919/2011 περί απελευθέρωσης των επαγγελμάτων (άρθρο 1 και 2 παρ. 2 εδάφιο ζ) που η ίδια η Κυβέρνηση ψήφισε τον περασμένο Φεβρουάριο.
◦Προκαλεί δραματικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κυκλοφοριακό ιδιαίτερα των μεγάλων αστικών κέντρων, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης έκδοσης νέων αδειών ταξί.
◦Δημιουργεί μια νέα κατηγορία υπερχρεωμένων ανέργων.
◦Οδηγεί στη δημιουργία ΚΑΡΤΕΛ με την συγκέντρωση μεγάλου αριθμού αδειών στα υπό υποχρεωτική ίδρυση νομικά πρόσωπα κεφαλαιουχικού χαρακτήρα.

«Η κυβέρνηση οφείλει να αλλάξει όσα προσκρούουν στο Σύνταγμα, όσα οδηγούν στη δημιουργία ΚΑΡΤΕΛ, οφείλει να θεσμοθετήσει πληθυσμιακά κριτήρια, όπως αυτά που εφαρμόζονται στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. και τα οποία - όπως ο προηγούμενος αρμόδιος Υπουργός κ. Ρέππας, πρόσφατα, διαβεβαίωσε - είχαν γίνει αποδεκτά και από την Τρόικα» σημειώνει ο Μ. Παπαδόπουλος.

ΠΗΓΗ

«Δημόσιες και αμεταβίβαστες» όλες οι άδειες TAXI

Η Ελλάδα σε κρίση
Ταξί με Ιντερνετ και τηλεόραση
«Δημόσιες και αμεταβίβαστες» όλες οι άδειες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο Ραγκούση

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τετάρτη 07 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ

Την είσοδο εταιρειών στον κλάδο των ταξί και την κρατικοποίηση του συνόλου των αδειών ταξί που υπάρχουν σήμερα στη χώρα, προβλέπει το σχέδιο του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση για την πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματος, το οποίο συζητήθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όλες οι νέες άδειες ταξί αλλά και μοτο-ταξί που θα δραστηριοποιηθούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα χορηγούνται μόνο σε Εταιρείες Περιορισμένης Ευθύνης - ακόμα και εάν αυτές είναι μονοπρόσωπες - ή σε Ανώνυμες Εταιρείες, έναντι τιμήματος που θα κυμαίνεται μεταξύ 15.000 και 40.000 ευρώ.
Ολες οι άδειες των ταξί θα είναι «δημόσιες και αμεταβίβαστες» και θα ανανεώνονται κάθε τρία χρόνια. Για τη χορήγηση των αδειών δεν θα ισχύουν πληθυσμιακά κριτήρια. Ωστόσο, με απόφαση του υπουργού Μεταφορών, θα μπορεί να προωθείται η σύνταξη μελετών περιβαλλοντικών και συγκοινωνιακών επιπτώσεων από την κυκλοφορία των ταξί και να διαμορφώνεται αντίστοιχα η κυβερνητική πολιτική για τις επιβατικές μεταφορές.
Με το ίδιο σχέδιο θεσπίζονται για πρώτη φορά «εναλλακτικά» ταξί, όπως είναι τα επταθέσια - εννιαθέσια οχήματα και τα μοτο-ταξί, τα οποία θα μισθώνονται με προσυμφωνημένο τίμημα. Συνολικά με το άνοιγμα της αγοράς, το υπουργείο Μεταφορών προσδοκά μείωση των κομίστρων τουλάχιστον κατά 10% έως 20%. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο κ. Ραγκούσης, υπηρεσίες ταξί / μοτο-ταξί θα μπορούν πλέον να παρέχουν εκτός από τους σημερινούς μεμονωμένους επαγγελματίες και εταιρείες (ΕΠΕ ή ΑΕ), οι οποίες θα διαθέτουν «αδειούχους» οδηγούς και θα έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά οχήματα Δημοσίας Χρήσεως έως εννέα θέσεων ή μοτοσικλέτες Δημοσίας Χρήσεως δύο θέσεων.
Οι σημερινοί κάτοχοι αδειών θα μπορούν εντός εξαμήνου, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών, να αντικαταστήσουν δωρεάν τις παλαιές με καινούργιες άδειες, χωρίς να είναι υποχρεωμένοι να συστήσουν εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινοί ιδιοκτήτες ταξί, όταν συνταξιοδοτηθούν, θα είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν την άδειά τους στο κράτος. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, τις άδειες ταξί θα χορηγούν στις εταιρείες οι υπηρεσίες Μεταφορών των περιφερειών.


Το κόστος. Για τη χορήγηση μόνο της Αδειας Παροχής Υπηρεσιών (ΑΠΥ) ταξί, πέραν της αίτησης που θα κατατίθεται στην Περιφέρεια από την ενδιαφερόμενη εταιρεία, θα κατατίθεται και παράβολο υπέρ του Δημοσίου ύψους 15.000 έως 40.000 ευρώ (το ακριβές ποσό θα προκύψει από τη δημόσια διαβούλευση), εφόσον πρόκειται για αρχική άδεια ενός οχήματος. Για τις άδειες μοτο-ταξί το ύψος του παραβόλου θα είναι 5.000 ευρώ (για μία μοτοσικλέτα). Για κάθε επόμενο όχημα ταξί, το παράβολο ορίζεται στο 80% της αξίας του παραβόλου για το πρώτο όχημα, ενώ για κάθε επόμενη μοτοσικλέτα θα καταβάλλεται το 20% του αρχικού παραβόλου. Για την ανανέωση των αδειών, το παράβολο θα είναι 200 ευρώ για τα αυτοκίνητα και 20 ευρώ ανά μοτοσικλέτα. Επίσης, για την έκδοση των νέων αδειών κυκλοφορίας των ταξί, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν επιπλέον 5.000 ευρώ για κάθε όχημα και 1.000 ευρώ για κάθε μοτοσικλέτα.
Οι κάτοχοι αδειών καθώς επίσης και οι νυν οδηγοί ταξί θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ με ποσό έως 100.000 ευρώ ανά άδεια, μέσα από πρόγραμμα συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ για αγορά νέου οχήματος ή αναβάθμιση του υφισταμένου.
Ολα τα νέα ταξί που θα τίθενται σε κυκλοφορία θα πρέπει να είναι καινούργια - τελευταίας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας -, ενώ θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με συστήματα κλιματισμού, τηλεόρασης και πρόσβασης στο Διαδίκτυο.
Οσα οχήματα ταξί έχουν έδρα τις περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης θα αποσύρονται από την κυκλοφορία με τη συμπλήρωση δέκα ετών, ενώ για τις υπόλοιπες περιοχές το όριο απόσυρσης θα είναι τα 15 χρόνια.


ΠΡΟΜΙΣΘΩΜΕΝΑ. Η μεγάλη αλλαγή θα έρθει με την είσοδο των δικύκλων, που θα μισθώνονται όπως τα κοινά ταξί, με ειδικές ταρίφες, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετούν καλύτερα μετακινήσεις στο Κέντρο της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων. Τα μοτο-ταξί θα αποτελούν μέρος των προμισθωμένων υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν και τα «ειδικής μίσθωσης» εννιαθέσια ταξί, και θα κάνουν κρατήσεις μέσω τηλεφωνικής κλήσης αλλά και Ιντερνετ. Οι υπηρεσίες αυτές θα λειτουργούν σε πανελλαδική κλίμακα, θα έχουν ελεύθερα διαπραγματεύσιμο κόμιστρο, αλλά θα απαγορεύεται να παίρνουν πελάτες από τον δρόμο και θα έχουν υποχρέωση να εκδίδουν παραστατικά.

ΠΗΓΗ

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΙΑ!!!!!


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ

Υπέρ των πληθυσμιακών κριτηρίων για τα ταξί ο Δ. Ρέππας

Του προεδρικού του διατάγματος για την απελευθέρωση του κλάδου των ταξί, το οποίο δεν αποδέχθηκε ο διάδοχός του στο υπουργείο Υποδομών Γιάννης Ραγκούσης, υπεραμύνθηκε και πάλι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.

Μιλώντας στο ρ/σ Ράδιο 9, σημείωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό το οποίο είχα εγώ ως επιλογή, αποτυπώθηκε σε ένα Προεδρικό Διάταγμα και κριτήριο για την χορήγηση των αδειών ήταν -όπως γνωρίζετε- το πληθυσμιακό κριτήριο. Κάποιοι λένε ότι αυτό δεν είναι παραδεκτό. Σας λέω εγώ, και θα αναμένετε λίγο, γιατί πληροφορούμαι ότι υπάρχει απόφαση από το Συμβούλιο της Επικρατείας που θεωρεί ότι το πληθυσμιακό κριτήριο είναι και συνταγματικό και αποδεκτό και σύμφωνο με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά αυτό για τις επόμενες ημέρες, για τις επόμενες εβδομάδες. Κρατήστε το απλώς».

Πρόσθεσε ακόμη πως «η πρωτοβουλία του υπουργού (σ.σ. του Γιάννη Ραγκούση) θα αναλυθεί από την πλευρά του με τη στήριξη της Κυβέρνησης, βεβαίως και τη δική μου, από εκεί και πέρα όμως υπάρχει το δάσος. Υπάρχει η κοινωνία, η οικονομία και πρέπει να δούμε αν θα πάμε στην υπέρβαση της κρίσης με πολιτικές που ρυθμίζουν τις αγορές. Εγώ είμαι υπέρ αυτής της άποψης».


ΠΗΓΗ

Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ των πληθυσμιακών κριτηρίων για τα φαρμακεία γνωμοδοτεί τμήμα του ΣτΕ

Δεν αντιβαίνει το Σύνταγμα η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση νέων φαρμακείων, έκρινε το Δ' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, επικαλούμενο λόγους δημοσίου συμφέροντος. Λόγω της σοβαρότητας του θέματος, ωστόσο, το τμήμα παρέπεμψε για οριστική κρίση στην Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου.




Με την απόφασή του (2522/2011), το Δ' τμήμα δέχθηκε κατ' αρχήν, όπως έχει άλλωστε δεχθεί και η Ολομέλεια, ότι η θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων συνεπάγεται περιορισμό όχι μόνο στην άσκηση, αλλά και στη πρόσβαση στο ελεύθερο επάγγελμα, όπως ορίζει το άρθρο 5 του Συντάγματος για την προσωπική και την οικονομική ελευθερία.

«Ο περιορισμός όμως αυτός» συνεχίζει η απόφαση «ο οποίος ορίζεται γενικώς και κατά τρόπο αντικειμενικό και αφορά ένα επάγγελμα, η άσκηση του οποίου συνδέεται με τη δημόσια υγεία, αποσκοπεί, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του παραπάνω νόμου (3457/06), στην καταπολέμηση του πληθωρισμού των φαρμακείων με παρενέργειες, όπως φαινόμενα υπερ-συνταγογράφησης και κατεθυνόμενης συνταγογράφησης, τα οποία προκάλεσε στο παρελθόν, κατά την εκτίμηση του νομοθέτη, η υπέρμετρη, ενόψει του μεγέθους του πληθυσμού και των αναγκών του σε φάρμακα, αύξηση του αριθμού των φαρμακείων ιδίως σε μεγάλα αστικά κέντρα».

Μάλιστα, σύμφωνα με τους δικαστές, μία συνέπεια του υπερπληθωρισμού των φαρμακείων είναι η ανάπτυξη αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των φαρμακείων, ώστε να εξασφαλίσουν βιωσιμότητα, η οποία ωστόσο μπορεί να βλάψει όχι μόνο τη δημόσια υγεία αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Τα φαινόμενα αυτά» επισημαίνεται στην απόφαση «εκτός των επιπτώσεων που μπορεί να έχουν στη δημόσια υγεία, ενόψει προφανώς του ότι σε περίπτωση που τα φάρμακα λαμβάνονται χωρίς λόγο ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη της υγείας, έχουν ως συνέπεια και την οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου και των ασφαλιστικών οργανισμών, των οποίων απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα».

Μάλιστα, οι δικαστές συντάσσονται με την αιτιολογική έκθεση του νόμου, η οποία προέβλεπε τη θέσπιση πληθυσμιακού κριτηρίου (1 προς 1.500 κατοίκους) για «την εξασφάλιση της ορθολογικής κατανομής των φαρμακείων στις διάφορες περιοχές της χώρας». Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι ο περιορισμός αυτός δικαιολογείται, σύμφωνα με τα άρθρα 21 και 22 του Συντάγματος, που υποχρεώνουν το κράτος να μεριμνά προληπτικώς για την υγεία των πολιτών.

«Για τους λόγους αυτούς, ο περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας (άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος) με τη θέσπιση πληθυσμιακών κριτηρίων δεν μπορεί να θεωρεί προδήλως απρόσφορος για την επίτευξη των επιδιωκόμενων σκοπών, ούτε ότι υπερβαίνει το αναγκαίο μέτρο και τα επιβαλλόμενα από την αρχή της αναλογικότητας όρια, λόγω και του μειωμένου αριθμού κατοίκων με τον οποίο συνδέεται το επίμαχο κριτήριο» αναφέρεται στην απόφαση.

Με παλαιότερη απόφασή της, η Ολομέλεια του ΣτΕ (3665/2006) είχε κρίνει αντισυνταγματικά τα πληθυσμιακά κριτήρια που επέβαλε ο προηγούμενος νόμος 1963/1991, επιτρέποντας την ίδρυση νέων φαρμακείων σε αναλογία 3.000 κατοίκων. Μετά την απόφαση αυτή, εκδόθηκε ο νόμος 3457/2006, που περιόρισε την πληθυσμιακή αναλογία στους 1.500 κατοίκους, διατηρώντας την ελάχιστη απόσταση μεταξύ των φαρμακείων.

Αφορμή της απόφασης του Δ' τμήματος ήταν προσφυγή φαρμακοποιού κατά της απόφασης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που αρνήθηκε να της χορηγήσει άδεια νέου φαρμακείου στη Νέα Σμύρνη, με βάση τα κριτήρια του επίμαχου νόμου (3457/2006).

ΠΗΓΗ